New Zealand - nordøen - tongariro natinal park

Vandring i skyerne i Tongariro

Forstenede lavaformationer, turkise småsøer, vulkankratere i rødt og sort, svimlende udsigter og svovldamp, som siver ud af bjergene. Tongariro Alpine Crossing er New Zealands mest populære endags-vandretur. 

Regnen pisker ned og begrænser sigtbarheden til nogle meter, da jeg i skumringen ankommer til det imponerende hotel, The Grand Chateau. Det er den mest regnfulde sensommer i mands minde i New Zealand, og denne aften er ingen undtagelse.

Jeg er kommet til Tongariro National Park midt på Nordøen for at vandre Tongariro Alpine Crossing, som længe har været populær blandt vandrere, men den har nærmest fået kultstatus efter al opmærksomheden, som Ringenes Herre-filmene har givet nationalparken. Nu er jeg blevet nysgerrig og vil vide, hvad det er, som gør netop denne vandrerute så attraktiv.

Se MyPlanets dagstur 'Vandretur ad Tongariro Crossing, vores vandreferie i New Zealand eller MyPlanets øvrige rejseforslag til New Zealand her.

Vejret bedres

Skuffelsen er dog stor, da jeg ved indtjekningen bliver informeret om, at regnvejret forhindrer vandring næste dag. Mit program tillader mig ikke at blive en ekstra dag, så det er bare at acceptere, at jeg ikke får min nysgerrighed stillet. Da jeg vågner tidligt næste morgen, beslutter jeg mig dog for at tjekke vejret. Jeg trækker de tunge fløjlsgardiner fra og ser, at regnen er hørt op, og at de lavtliggende skyer farer over himlen. En hurtig samtale og jeg erfarer, at vandringen formentlig vil kunne gennemføres, og at jeg bør indfinde mig på parkeringspladsen neden for hotellet om en halv time. Tiden er knap, og jeg farer i tøjet, tager noget frugt med og fylder to vandflasker. Morgenmad er der ikke tid til.

Ingen vej tilbage

Vi er omkring tyve nysgerrige i bussen, som skrumler op mod vulkanerne og vandringens udgangspunkt. Vel fremme studerer buschaufføren de skydækkede bjergmassiver grundigt, inden han vender sig mod os og alvorligt meddeler, at der hersker hårde forhold oppe på stien, med stærk sydvestlig vind, tætte skyer og regn.- Jeg vil absolut ikke anbefale at gå turen i dag, siger han. Vi bliver alle sammen siddende, rokker lidt på os og venter på, at nogen skal sige noget. Efter lang tavshed spørger jeg, om det er farligt. - Med den dårlige sigtbarhed og den stærke vind, som råder deroppe i dag, er der farlige steder, fordi det skråner stejlt ned lige ved siden af stien, lyder svaret.

Der er fortsat stille i bussen. Vi begynder at kigge lidt usikkert på hinanden. Til sidst er der et par, som rejser sig. Som på kommando følger mange af os efter. Ude i den kolde morgenluft rykker vinden straks i én. I en klynge sætter vi igang ad stien, som går svagt op over en åben slette med brunt græs og lave buske. Jeg vender mig om og ser, at bussen kører væk med de passagerer, som valgte at følge chaufførens råd. Nuvel, nu er der ingen vej tilbage. Jeg snører hætten ordentligt og traver beslutsomt videre i modvinden. Efterhånden som vi hver især finder vores egen takt, spredes vi på stien.

Mægtigt landskab

Efter en times tid fortryder jeg næsten. Mine hænder er stive, og benene føles som bly. Jeg er ved slutningen af vandringens første rigtigt stejle parti, og der bliver kortere og kortere mellem hvilepauserne. Blot 20-30 meter over mit hoved hænger en tung sky, som afgiver små, kolde regndråber. Mine stivfrosne fingre griber fat om de store lavaformationer, som ligger på og langs stien, mens jeg klatrer videre op.

Pludselig indser jeg, at jeg i min iver helt har glemt at spise. Ikke så mærkeligt, at jeg ikke rigtig orker mere. Jeg sætter mig på en stor lavablok og kigger mig omkring, mens jeg spiser. Udsigten over det mægtige landskab er betagende. Skyen over mig begrænser sig til bjerget, og længere borte skinner solen på det steppelignende landskab, som får smukke brune og grønne nuancer. Vulkanernes sorte sider er næsten spøgelsesagtige. Langt under mig blinker en lille bæk, og nogle vandrere ses som små prikker.

Tongariro National Park skyldes en vis maorihøvding, som indså, at områdets unikke natur burde beskyttes. Han overgav derfor jorden til New Zealands befolkning i 1887, og området blev nationalpark. Tongariro Nationalpark omfatter næsten 80.000 hektar og domineres af tre vulkaner: Tongariro, Ngauruhoe og Ruapehu.

Ugæstfri natur

Styrket af det lille måltid fortsætter jeg turen op. Snart når jeg over toppen og kommer ud på et fladt, måneagtigt område. Skyerne omslutter mig, og jeg befinder mig på the South Crater, en sadel mellem Mt Tongariro og Mt Ngauruhoe. Alt er øde, og jorden breder sig ud sort, gold og ugæstfri, til den forsvinder i tågen. Jeg skimter en pæl, som markerer stien, og vandrer videre, taknemmelig over at gå i plant terræn. Pludselig hører jeg stemmer, og ud af tågen træder to skikkelser. Det viser sig at være to hollandske vandrere, som holder pause. Vi veksler nogle ord, inden jeg går videre for atter at blive omsluttet af den hvide tåge og stilheden.

Man kan gøre en afstikker til toppen af Mt Ngauruhoe, men det er mindst tre ekstra timers stejl vandring, og med dagens vejrforhold er der næppe nogen, der vælger at tage den omvej. Bjerget blev kendt som Dommedagsbjerget i Ringenes Herre-filmene, og jeg er skuffet over, at jeg ikke kan se den kegleformede vulkan. Efter en stund er jeg fremme ved næste stejle etape. Her møder jeg flere andre. Nogle står og puster, mens andre passerer i forbavsende hurtigt tempo og forsvinder ind i tågen. Indædt kæmper jeg mig videre, skridt for skridt, op mod Red Crater. 

Verdens ende

Senere befinder jeg mig på en bjergkam af sort lavagrus og lavasten med stejle sider. Rundt om mig er der helt tyst og øde, bare sort lava og hvid tåge. Det føles, som om jeg befinder mig ved verdens ende, men jeg er ved Tongariro Alpine Crossings højeste punkt, ca. 1.000 meter højere oppe i forhold til hvor jeg startede nogle timer tidligere. Vinden rykker i mig, og min anorak er våd af den vedvarende støvregn. Jeg fortsætter mod, hvad jeg på forhånd havde regnet med skulle være vandringens højdepunkt: Emerald Lakes. En stykke nede dukker de pludselig op, men istedet for den intense turkise farve kendt fra postkort ser jeg to blege turkise pletter, som gradvis anes, men som jeg først ser klart, da jeg er lige over dem. Jeg søger læ foran nogle store stenkolosser og benytter lejligheden til at tømme vandrestøvlerne for lavagrus og spise lidt mere. 

Verden åbner sig

Det føles skønt at vide, at de sejeste stræk nu ligger bag mig, og jeg koncentrerer mig i stedet om at nyde det specielle landskab. Vegetationen er sparsom, men små hvide blomster trodser forholdene og gror mellem stenblokkene. Her og der hvæser svovldamp op af jorden. Pludselig skinner solen gennem skyerne, og foran mig åbner verden sig atter. Udsigten er fantastisk. Lake Rotoairas blå vand lyser nedenfor, og længere borte skimtes Lake Taupo. Stien begynder at gå nedad i zigzag gennem højt tuegræs, der bølger i vinden. Ved Ketetahi Hut træffer jeg nogle af mine fæller fra bussen, og vi snakker om dagens oplevelser.

Efter hvilepausen fortsætter vi færden nedad. Af og til går stien så dybt, at kun vores hoveder stikker op over jordskorpen. Efterhånden bliver vegetationen højere, og efter et stykke tid kommer vi ned i tæt skov. Kontrasten til den vindomsuste, karrige natur nogle timer tidligere er total inde under de frodige træer, hvor solen stråler gennem løvet. En flod fyldt til bristepunktet flyder langs stien, og af og til krydser vi den via små træbroer.

Magisk sted

Nogle kilometer inde i skoven når vi pludselig frem til en lysning, og der holder bussen og venter. 17 km har jeg vandret, opad og nedad og gennem stærkt varieret landskab. Det har været en storslået oplevelse, men jeg er nu glad for, at jeg ikke behøver at gå hele vejen tilbage. Jeg siger farvel til Tongariro Alpine Crossing, og mine trætte ben nyder, at jeg synker ned i bussædet. Vi venter på de andre vandrere, og på aftalt tid ruller vi tilbage mod The Grand Chateau. Solen er nu trængt frem under de fleste skyer, og jeg kigger andagtsfuldt op mod vulkanerne gennem busruderne, glad for at jeg fik chancen for at opleve dette magiske sted på nært hold.

Bemærk

Important information from the Department of Conservation 

The Tongariro Alpine Crossing continues to be one of the most popular and spectacular destinations for holidaymakers to New Zealand. The Department of Conservation has recently undertaken a review of operators in the Tongariro National Park, and as a result there are currently no guided walking options available on the Tongariro Alpine Crossing.

Independent walkers with a good level of fitness and preparedness can still do the Tongariro Alpine Crossing. We strongly encourage you to emphasise the following safety tips to any clients that are planning to walk the Tongariro Alpine Crossing:

 • The weather in this area is very changeable. It can be sunny at first and an hour later be cold and stormy. Take adequate clothing and gear for all weathers even if you don't think you need it. 
 • Visitors often get into difficulty because they over-estimate their ability, take unnecessary risks or aren't prepared for the conditions. Make sure you have enough food, water and equipment to keep safe. Note that there is no food or drink available on the track. 
 • Preferably do your activity with other people and always tell someone where you are going and how long you intend to be away. Notify them if your plans change.

Vi vil elske at hjælpe dig med din drømmerejse

Ring til os på 70125011
Telefonen er åben hverdage kl. 9-17.

staff-dk.png

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.
New Zealand - Fårfarm - Natur - Bjerge (2).jpg

Den store kør-selv tur i New Zealand

 • Rejse med alle højdepunkterne
 • Nyd frihed i egen bil
 • God tid til store naturoplevelser

30 dage fra kr. 35.000

dk xxxx

Fra nord til syd i camper

 • Perfekt for familier
 • Nyd New Zealand fra nord til syd
 • God tid til naturoplevelser

26 dage fra kr. 23.400

New Zealand - South Iskand - Southern Alps - Mount Cook (2)

Aktiv ferie i New Zealand

 • Guidet rundrejse på engelsk
 • Oplev det bedste af New Zealand
 • Sjove aktiviteter og oplevelser

24 dage fra kr. 35.600

New Zealand - South Island - Bjerge - Vej
Gratis nat

Det bedste af New Zealand

 • Oplev New Zealand i egen bil
 • Naturoplevelser og storbyferie
 • Både Nordøen og Sydøen

25 dage fra kr. 28.900

FiordlandLodge_Exterior.jpg

New Zealand for livsnydere

 • Luksuriøse lodges og hoteller
 • Spændende udflugter undervejs
 • Friheden i egen bil

30 dage fra kr. 63.300

CI_095_DK_2016.jpg

Jorden rundt - Japan, New Zealand, Cook-øerne & USA

 • Vilde og charmerende storbyer
 • Store naturoplevelser
 • Strandferie på Cook-øerne

34 dage fra kr. 36.900

Cook islands 1

New Zealand og Cookøerne

 • Autocamper i New Zealand
 • Sol og strand på Cook Islands
 • Perfekt for familien

26 dage fra kr. 27.400

fiji 1

New Zealand med Hongkong og Fiji

 • Storbyferie i Hongkong
 • Rundrejse på Nordøen
 • Badeferie på Fiji

20 dage fra kr. 34.900

New Zealand - South Island - Queenstown - Lake Wakatipu (10)_0

New Zealand væk fra alfarvej

 • En rejse med det mindre kendte
 • Særligt udvalgte overnatningssteder
 • Spændende oplevelser undervejs

28 dage fra kr. 39.900

Dubai - ørken

Dubai, New Zealand og Bali

 • Storbyoplevelser i Dubai
 • New Zealands natur
 • Afslapning og kultur på Bali

24 dage fra kr. 29.900

4x4 South Island 3.jpg
Gratis nat

New Zealand i firehjulstrækker

 • Oplev New Zealands afkroge
 • Udforsk vild og uberørt natur
 • Hyggelige lodges og hoteller

25 dage fra kr. 32.200

New Zealand - North Island - Bay of Plenty - Udsigt_1

Krydstogt ved New Zealand og Sydney

 • Krydstogt ved New Zealand
 • Oplev fjorde og gletsjere
 • Besøg Operahuset i Sydney

20 dage fra kr. 24.900

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton.jpg

I hobbitternes fodspor

 • Se naturen bag filmen
 • Oplev det bedste af New Zealand
 • Bestem selv tempoet i lejebil

25 dage fra kr. 33.900

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0
Gratis nat

New Zealand i bil og camper

 • Rejs i både bil og camper
 • Lækre vinture undervejs
 • Gejsere, gletsjere og strande

23 dage fra kr. 25.900

bike nz.jpeg

New Zealand i bil med cykel

 • Bestem selv tempo og rute
 • Læg turistruterne bag dig
 • Kom helt tæt på naturen på cykel

27 dage fra kr. 44.500

hike nz panorama.jpeg

Hike & Drive i New Zealand

 • Kør-selv i firehjulstrækker
 • Vandreture i smuk natur
 • Overnatning på hyggelige B&Bs

28 dage fra kr. 39.500

Bay of Islands - New Zealand.jpeg

New Zealands kontraster

 • Grupperejse med guide
 • Alle New Zealands højdepunkter
 • Inkl. måltider og oplevelser

20 dage fra kr. 38.900

New Zealand Golf 4_0

Golf-eventyr på New Zealand

 • Kør-selv-ferie med fantastisk natur
 • Eksklusive lodges og hoteller
 • Golf på New Zealands bedste bane
   

25 dage fra kr. 52.900

Kundernes oplevelser

Se hvad vores kunder synes om os i deres anmeldelser på Truspilot.

Udflugter på rejsen

Disse udflugter kunne også være interessante for dig at søge inspiration i.
New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking (4).jpg

Halvdagstur i Tongariro

Oplev Tongariro National Parks dramatiske vulkanske landskaber på denne spændende vandretur.

5 timer fra kr. 970

New Zealand - Nordøen - Auckland - Mount Eden (2)_3

Auckland byrundtur og sejltur

Oplev det bedste af Auckland på en guidet byrundtur, som afsluttes med en smuk sejltur i Auckland havn.

1 dag fra kr. 630

New Zealand - North Island- Hawkes Bay - Vin

Vin og gourmet i Hawkes Bay

Fantastiske vine, gourmet-anretninger på stribe, smuk natur og en uforglemmelig solnedgang venter dig på denne halvdagstur gennem Nordøens...

5 timer fra kr. 1.755

New Zealand - North Island - Auckland - Skyline

Dagstur med Auckland, regnskov og kyst

Denne udflugt kombinerer en byrundtur i Auckland med en vandretur i regnskoven og den rå vestkyst.

1 dag fra kr. 1.270

New Zealand - North Island - Auckland - Waiheke Island - Vinmark.jpg

Vintur til Waiheke Island

Oplev smuk natur og fantastiske vine på denne vintur til Waiheke Island fra Auckland.

1 dag fra kr. 770

New Zealand - North Island - Northland - Cape Reinga - Fyrtårn (6).jpg

Cape Reinga & 90 Mile Beach

Tag med på denne guidede heldagstur til 90 Mile Beach og Cape Reinga på Nordøens spids.

1 dag fra kr. 725

New Zealand - North Island - Rotorua - Maori (10).jpg

Til fest hos maorierne

Tag til fest hos maorierne ved Rotorua, og oplev New Zealands oprindelige kultur i fuldt flor.

5 timer fra kr. 660

New Zealand - Nordoeen - Wellington.jpg

Byrundtur i Wellington

Oplev New Zealands hovedstad Wellington på en spændende guidet tur.

3 timer fra kr. 284

New Zealand - Nordoeen - Auckland (2).jpg

Sejltur ved Auckland

Oplev Auckland fra søsiden, og nyd udsigten over bugten og de mange sejlbåde.

2 timer fra kr. 530

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval_0.jpg

Delfin- og hvalsafari

Kom helt tæt på New Zealands hvaler og delfiner på en delfin- og hvalsafari i Aucklands hav.

5 timer fra kr. 930

Bay of Islands - New Zealand.jpeg

Snorkeltur til Poor Knights Islands

Oplev Poor Knights Islands fantastiske dyreliv, og hør om øernes historie.

5 timer fra kr. 1.020

Rotorua area

Nordøens vulkaner og regnskov

Oplev Nordøens forunderlige natur med kratersøer, klipper og fortryllende regnskov på denne heldagstur.

1 dag fra kr. 1.990

Hobbiton Movie Set 3_0

Festmiddag i Hobbiton

Oplev Hobbiton når mørket sænker sig og nyd et ægte hobbit festmåltid!

5 timer fra kr. 1.040

New Zealand - Nordoen - Blue Duck Station - bjerg

3 dage på Nordøens Blue Duck Station

Nyd nogle dage på Blue Duck Station på Nordøen. Her venter sjove oplevelser på hesteryg, på floderne og i firehjulstrækker.

3 dage fra kr. 1.495

New Zealand - North Island - Tongariro National Park (2)

Cykeltur i Tongariro National Park

Oplev Nordøens fantastiske natur på en cykeltur i Tongariro National Park.

1 dag fra kr. 1.075

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton (4).jpg

En dag i Hobbiton

Besøg hobbit-samfundet "The Shire", som du nok kender fra filmene The Hobbit og Ringenes Herre.

5 timer fra kr. 660

New Zealand - Nordoeen - Hole in the Rock

Sejltur til Hole in the Rock

Med en katamaran besøger du den spektakulære klippeformation Hole in the Rock.

5 timer fra kr. 570

New Zealand - North Island - Waikato - Waitomo - Spirit Cave.jpg

Underjordiske oplevelser i Waitomo

Få en fantastisk oplevelse i Waitomo Caves, og oplev de fascinerende glow worms.

1 dag fra kr. 330

New Zealand - North Island - Wellington (4).jpg

På sporet af kiwien

Gå på opdagelse efter kiwi-fuglen og mange andre sjældne fulgearter på denne tur til Kapiti Islands.

2 dage fra kr. 5.100

New Zealand - North Island - Auckland - Skyline - Bro (2)_0

Nordøens højdepunkter med guide

Oplev New Zealands fantastiske natur, fascinerende maorikultur og hovedstaden Wellington.

7 dage fra kr. 6.520

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking.jpg

Vandretur ad Tongariro Crossing

Oplev Tongariros vulkanske landskaber på en af New Zealands allerbedste endagsvandreture med guide.

1 dag fra kr. 1.350

Vi vil elske at hjælpe dig med din drømmerejse

Ring til os på 70125011
Telefonen er åben hverdage kl. 9-17.

staff-dk.png